Superfoods to bez wątpienia nowa jakość jedzenia. Okazuje się, że w tej grupie produktów spożywczych znajdują się te, które mają nie tylko korzystne właściwości dla utrzymania sylwetki w nienagannym stanie, ale również dla naszego zdrowia. Superfoods to ogrom składników odżywczych, cennych witamin i minerałów. Ich najważniejszą rolą jest detoksykacja organizmu.
Produkty naturalne tego rodzaju wykazują najwyższą pojemność antyoksydacyjną. Dzięki temu, wpływają na oczyszczanie organizmu. To przecież tak ważne w obliczu zanieczyszczonego powietrza, jedzenia nafaszerowanego chemią czy chociażby stresującego trybu życia. W efekcie, spożywanie superfoods chroni nasz organizm przed chorobami różnego typu. Naukowcy potwierdzają również, że dzięki nim zmniejsza się ryzyko zachorowania na nowotwór złośliwy.
Poniżej przedstawiamy Wam listę całkowicie naturalnych, nieprzetworzonych, niskokalorycznych a co najważniejsze, łatwo dostępnych w Polsce produktów superfoods. Z całą pewnością warto włączyć je do codziennego menu.
Komosa ryżowa
Quinoa, czyli komosa ryżowa to ostatnie odkrycie dietetyków. Pochodzi z Boliwii, jej walory docenili już Inkowie. W Polsce staje się popularna dopiero teraz.
Komosa ryżowa to tzw. superziarno. Posiada bowiem największą ilość białka, patrząc na wszystkie produkty zbożowe. Co więcej, zawiera ogrom aminokwasów i minerałów, takich jak żelazo, cynk, wapń, magnez oraz potas. Najczęściej, stosuje się ją w dietach oczyszczających organizm. Jest też zaleca dla alergików – nie zawiera glutenu.
Komosa ryżowa w smaku przypomina orzechy. Można dodawać ją do warzyw czy do deserów. Przygotowuje się ją podobnie jak ryż.
Jagody goji
Naturalnie, porastają tereny Tybetu i Mongolii. W Polsce, można jest spotkać w postaci suszonej. Okazuje się, że jagody goji zawierają najwięcej antyoksydantów ze wszystkich superfoods. Te malutkie, czerwone kuleczki zawierają tez ogrom witamin – na przykład witaminy C posiadają aż 500 razy więcej aniżeli pomarańcze. Podobno to najbardziej zdrowe owoce na świecie. Nie należy ich zjadać w zbyt dużej ilości, bo mogą powodować bóle żołądka.
Kumin suszony
Naturalnie pochodzi z Egiptu chociaż dzisiaj rośnie też w Chinach, Ameryce czy Indiach. Kumin mylony jest z kminkiem – wygląd rzeczywiście jest podobny natomiast smak jest zdecydowanie bardziej subtelny. Warto przy tym zaznaczyć, że również jest nieco gorzkawy, ostry. Tak naprawdę idealny do potraw mięsnych w każdej postaci.
Kumin działa moczopędnie, zapobiega i leczy biegunkę. Niweluje poranne mdłości, niestrawność i zgagę. Pobudza też apetyt. Podobno w naturalny sposób zwiększa rozmiar piersi.
Orzechy Pecan
Ich naturalnym środowiskiem jest Ameryka Północna. Wyglądem przypominają nieco orzechy włoskie jednak w odróżnieniu od nich, posiadają znacznie więcej wartości odżywczych. Przede wszystkim, są bogactwem tłuszczy jednonienasyconych i witaminy E. Ich spożywanie normalizuje poziom cholesterolu, łagodzi choroby układu krążenia. Dołączenie orzechów pecan do codziennej diety zagwarantuje również wzmocnienie odporności, poprawę stanu skóry, włosów i paznokci.
Można je jeść surowe bądź pieczone – na przykład jako dodatek do ciast. Nie należy jadać ich w nadmiarze, ponieważ są bardzo kaloryczne (10 dkg orzechów to aż 700 kalorii). Żeby wiedzieć w jakich ilościach spożywać owoce wspomnianych roślin najlepiej skontaktować się z dietetykiem, który jasno określi co i jakich ilość trzeba spożywać. W tym celu pomocna może być wyszukiwarka internetowa w której wystarczy wpisać „dietetyk warszawa” żeby znaleźć dietetyka.