dietetyk warszawa

Jak rozpoznać zdrowe jedzenie?

dietetyk warszawaPodobno mleko od krowy już nie jest zdrowe chociaż całe pokolenia piły najczęściej właśnie takie. Teraz mamy je zastąpić mlekiem kokosowym, migdałowym albo sojowym. Nie jedzmy też kotletów schabowych, a już na pewno nie takich, które smażone są na oleju słonecznikowym. On również nie jest zbyt zdrowy, najlepiej korzystać z oleju rzepakowego albo smalcu z gęsiny.

Co i rusz pojawiają się kolejne zasady zdrowego odżywiania. Mamy wykluczyć cukier, mąkę, tłuszcz zwierzęcy. Mamy kupować owoce i warzywa ekologiczne, a jeśli serwujemy na obiad kurczaka, to musi być koniecznie tylko ten zagrodowy. Każdego dnia musimy spożyć 5 porcji owoców i warzyw – dotyczy to także zimy, choć nie mamy wtedy dostępu do tych świeżych, sezonowych, a te sprowadzane są przecież zapewne faszerowane chemią.

Jak więc robić zakupy? Na co zwracać szczególną uwagę? Przede wszystkim czytajmy etykiety, to podstawa. Każdy producent ma obowiązek poinformowania potencjalnych klientów o składzie swojego produktu. Dzięki temu wiemy dokładnie, co już niedługo wyląduje na naszych talerzach. Wykluczajmy oczywiście jedzenie, które zawiera substancje chemiczne, aromaty, sztuczne barwniki, polepszacze smaku. Im więcej „E” znajduje się na etykiecie produktu, tym gorzej. Rezygnujmy z takich zakupów.

Musimy mieć na uwadze, że niezdrowe jedzenie to nie tylko główna przyczyna alergii, na które coraz częściej zapadamy. Okazuje się, że przyczynia się ono również do powstawania nowotworów, zawałów serca, miażdżycy i rzecz jasna otyłości.

Nie dajmy się też nabrać na produkty ekologiczne. Wielu nieuczciwych producentów liczy na niewiedzę i brak świadomości swoich klientów. Okazuje się, że produkty ekologiczne to takie, które mają być hodowane w naturalnym środowisku, bez wykorzystywania ulepszaczy i innej chemii. I o ile hodowla owoców czy warzyw rzeczywiście spełnia te wymogi, to nie zawsze można to powiedzieć o zwierzynie. Choć kurczaki nie są trzymane w klatkach i biegają wolno po zagrodzie, to jednak mogą być karmione paszą z antybiotykami i hormonami. Przez to rosną szybciej i są zdrowe. Nie ma to jednak nic wspólnego z ekologią. Dlatego spożywana żywność ma ogromny wpływ na samopoczucie i to jak funkcjonujemy każdego dnia. Warto pamiętać również o fakcie że nie wszystkie produkty są wskazane nie którym osobom dlatego zanim podejmiemy decyzję o zmianie diety warto skontaktować się z dietetykiem. Aby znaleźć informacje na ten temat wystarczy w wyszukiwarce internetowej wpisać hasło”dietetyk warszawa„.

Najtrudniejszy klient to klient świadomy. Dopytujmy sprzedawców o skład i pochodzenie, o uprawnienia producenta. Każdy sprzedawca ma obowiązek udzielić nam takich informacji. Kupujmy jedzenie na sprawdzonych targach i bazarach, najlepiej od lokalnych rolników i hodowców. Raczej unikajmy supermarketów i producentów, którzy tworzą masowo. Możemy zaglądać też do sklepów zielarskich albo takich, w których sprzedawana jest tylko eko żywność. Coraz więcej takich w każdym mieście Polski oraz w internecie. Patrzmy też na wygląd produktu – zdrowe warzywa nie będą idealne w swoim kształcie, nie będą też dokładnie oczyszczone. Będą za to o wiele smaczniejsze i bogate w szereg witamin i minerałów. Zerkajmy na datę przydatności – im dłuższa, tym jedzenie jest bardziej chemiczne. I chociaż zdrowe jedzenie  jest rzeczywiście trochę droższe, to nasze zdrowie powinno być tutaj najważniejsze.

One Reply to “Jak rozpoznać zdrowe jedzenie?”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *